26. veebruar 2019

micro:bit blocks programmid: liikuvad ja vilkuvad kujundid

Sai nädalavahetusel üle pika aja micro:biti näpitud ja algkooliõpilasega mõned programmid visuaalsetest plokkidest koostatud. Otsustasin paar näidet ka blogisse postitada. Alustan äärmiselt lihtsate programmidega, kuid järgmises postituses tulevad juba veidi keerulisemad koodiread ja seda koos õpetusega.

Meeldetuletuseks nii palju, et BBC micro:bit on Ühendkuningriigi õpilastele loodud soodne programmeeritav vidin (mikrokiip), mille eesmärk on viia programmeerimine ja robootika võimalikult paljude kooliõpilasteni. Sihtrühmaks on teismelised. Pikem postitus micro:biti kohta on siin.

micro:biti programmeerimine

micro:biti saab programmeerida nii MakeCode keskkonnas visuaalseid plokke (micro:bit blocks) paika lohistades kui ka spetsiaalselt BBC mikrokiibi jaoks loodud JavaScripti või Pyhtoni keskkonda kasutades. Algajatele sobib mõistagi klotside lohistamine.

Programmi koostamiseks tuleb minna makecode.microbit.org lehele ja luua uus projekt. Valida on paljudele keelte vahel, kuid eesti keelt nende seas ei ole. Päris programmeerimiskeeli silmas pidades polegi ehk kõige halvem mõte eelistada inglise keelt.

Käesoleva postituse näidisprogrammid on algajatele ja sobivad esmatutvuseks MakeCode'iga.


Sõnum: ARMASTUS

microbit_armastus_syda_Kristi_Proge_Blog


Ja edasiarendus samast programmist, kus sõnumit korratakse lõputult:
microbit_armastus_syda_forever_Kristi_Proge_Blog

Liiklusmärk: VILKUV NOOL

Õpetab kasutama tsüklit ehk kordust ning demonstreerib pauside olulisust. Samuti aitab mõista, kuidas käivitada nuppe A ja B.
microbit_vilkuv_nool_Kristi_Proge_Blog



Kui nende programmide loomine õnnestub, saab ise juba päris huvitavaid programme välja mõelda. Võib teha omale rinnamärgi, mis kirjutab nime või näitab, kas sul on hea või halb tuju. On võimalik programmeerida palju erinevaid liiklusmärke, mida siis lapsed saavad näiteks autodega mängides kasututada jne. Igatahes on vahva, kui loodud programm ka igapäevaelus, sh mängudes, rakendust leiab.


Jälgi KristiProget Facebookis.