9. detsember 2016

BBC micro:bit

Mikroarvuti Microbit Programmeerimine Kristi Proge Blog
Foto: R4vi
BBC micro:bit on soodne 1/2 krediitkaardi suurune mikroarvuti, millel on 25 pisikest LED lampi, kaks programmeeritavat nuppu, viis ringikujulist ühendust ja 23 pinni, mille külge saab krokodillidega kinnitada sensoreid ja teisi seadmeid. Samuti tuvastab micro:bit liikumist ja teavitab sind, millise ilmakaare suunas liigud. BBC mikroarvuti toetab Bluetoothi, mille kaudu saab suhelda interneti ja teiste seadmetega. Toite jaoks saab kasutada mikroUSB-pesa või patareisid.

BBC micro:bit on küll väike, aga pakub mitmeid võimalusi programmeerimise õppimiseks. Programm kirjutatakse valmis arvutis või nutiseadme äpis ning edastatakse seejärel USB-kaabli või Bluetoothi kaudu micro:bit'i. Kuna mikroarvutil on ainult 8 MB mälu, siis jooksutab ta ainult seda programmi, mis viimasena temasse paigaldati. Koodikirjutamise programme on nii plokk-stiilis kui ka tekstilisi ja neid tuleb järjest juurde. Juba on olemas spetsiaalselt micro:bit'ile kohandatud Pythoni ja Javascripti programmeerimiskeskkonnad, mis on leitavad BBC micro:bit'i kodulehelt. Programmeerida saab igasugu põnevaid projekte, mida kõike ei jõua üles loetleda, aga mõned näited on vilkuv süda, täring, interaktiivne rinnamärk, sammulugeja ja metronoom. Samuti saab ehitada roboteid. Keerulisemate projektide jaoks on vaja soetada lisavidinaid.
Mikroarvuti Microbit Programmeerimine Kristi Proge Blog
Foto: Les Pounder

Tahes tahtmata tekib micro:bit'iga seoses võrdlus Raspberry Pi ja Arduino miniarvutitega. Kui viimaseid sobivad rohkem kasutamiseks vanemate õpilastega (alates 16 eluaastat) ning neid kasutavad ka täiskasvanud, et muuta oma elu mugavamaks ja nutikamaks kodus, tööl või näiteks maal vanaema juures, siis BBC micro:bit on selgelt loodud haridusliku eesmärgiga ja on sobiv vanusele alates 11 eluaastat. Oma kogemusele toetudes võin öelda, et lastele on väga oluline praktiline väljund ehk nad soovivad luua midagi käega katsutavat või silmaga nähtavat või kõrvaga kuuldavat ning seda BBC micro:bit pakubki ja soodsalt.

Ise kuulsin BBC micro:bit'ist esimest korda lähemalt selle aasta kevadel Koolirobootika konverentsil ja sain BBC mikroarvuti järele proovida sügisel IKT hariduskonverentsil "Digitaalselt aktiivne kool". Töötoas kasutasime plokk-stiilis programmeerimiskeelt Microsoft PXT (beta). Programmeerimine oli lihtne ja põnev, kuigi programmeerida tuli ilma juhendita. Hetkel ongi seis selline, et eestikeelseid juhendeid programmide koostamiseks veel pole, seega peab kasutama inglisekeelseid või toetuma oma varasemale kogemusele.

BBC micro:bit'i koduleht on siin, kust leiab muu hulgas mitmeid projekte inglise keeles.

Ka Code Club'i veebilehelt leiab 6 micro:bit'i projekti koos inglisekeelsete juhenditega.


Ideid BBC micro:biti kasutamiseks (koolis)
  • Programmeeri kolm smiley't: naerunägu, kurb nägu ja kriipsusuuga nägu, mis vahetuvad nupule vajutamisega. Kasuta neid smiley'sid võõrkeele tunnis, kus õpite tunnetega seotud sõnu. Kui sõna on positiivne, siis näita naerunägu (nt joyful); kui negatiivne, näita kurba nägu (nt irritated); ja kui sõna on neutraalne, näida kriipsusuuga nägu (nt shy). 
  • Programmeeri täring. Kasuta seda täringut (õpetliku) lauamängu mängimiseks.
  • Enne jõule tehke micro:bittidest jõuluteemaliste vilkuvate kujundite või sõnumitega  jõuluehted.
  • Korraldage sõbrapäeval töötuba, kus programmeerite vilkuva südamega rinnamärgi või kaelakee.
Jälgi KristiProget ka Facebookis