18. oktoober 2017

LEGO WeDo 2.0 robootikakomplekt

LEGO WeDo 2.0 robootikakomplektiga on arvatavasti juba tuttavad õpetajad ja ringijuhid, kes lastele robootikat ja programmeerimist õpetavad, kuid ka paljud lapsevanemad kaaluvad LEGO WeDo 2.0 robootikakomplekti soetamist oma lapsele. Kuna tegemist on suurema väljaminekuga, siis tahaksid nad enne ligi paarisajaeurose kulutuse tegemist rohkem teada, mida see robootikakomplekt endast kujutab. On minultki selle kohta küsitud. Kirjutangi veidi lähemalt, mis WeDo 2.0 on, mida sellega teha saab ja mida see lapsele annab.

LEGO-WeDo-2.0-robootikakomplekt-Kristi-Proge-blog
LEGO WeDo 2.0 robootikakomplekt

Mis see on?

LEGO WeDo 2.0 robootikakomplekt on mõeldud algklassi lastele ning ühendab endas klotsidest ehitamise ja programmeerimise. Komplektis on lisaks tavalistele Lego klotsidele robotite ehitamiseks vajalikud osad nagu mootor, liikumis- ja kallutusandur (reageerib näiteks raputamisele) ning kontroller ehk roboti aju. Kontroller töötab patareide või aku pealt, mille peab eraldi juurde ostma. Kontroller suhtleb arvutiga Bluetooth'i abil, mis tähendab, et roboti käivitamiseks ei ole vaja seda juhtme abil arvutiga ühendada. (Lego WeDo 1.0 ehk eelmises põlvkonnad ühendati robot ja arvuti juhtme abil.)

Kuidas asi käib?

Robootikakomplekti juurde kuulub tasuta rakendus WeDo 2.0 LEGO® Education, mis töötab nii tahvelarvutis kui ka lauaarvutis. Selles rakenduses on juhendid kaheksa roboti ehitamiseks ja programmeerimiseks. Rakenduse kaudu saab oma projekte ka teistega jagada.

Rakenduses juhatatakse iga roboti ehitamine sisse teemakohase videoga, mis selgitab, milleks seda robotit päris elus vaja on. Näiteks prügiauto video selgitab lühidalt prügi sorteerimise olulisust. Seega kasvab laste teadlikkus probleemidest, mille lahendamiseks roboteid kasutatakse.
LEGO-Education-rakendus-Kristi-Proge-blog
WeDo 2.0 LEGO Education rakendus

Videole järgneb roboti ehitamise õpetus. See on samasugune nagu Lego komplektidega kaasas olevad trükitud juhendid, kuid rakenduses on õpetus digitaalsel kujul.

Kui robot valmis, tuleb see töötama programmeerida. Oluline on enne seda luua ühendus roboti (aju) ja arvuti vahel. Ka selle kohta on rakenduses olemas juhised. Programm, mis roboti tööle paneb, koostatakse graafilistest plokkidest ja valmis programmi näidis on ette antud. Põnevaim hetk ongi see, kui robot programmi käivitades tööle hakkab. Kuid see ei ole veel kõik.

Programmeerimisele järgneb probleemi lahendamise ülesanne. Lapsele on abiks vihjed, mis suunavad teda lahendust leidma. Siinkohal mainin ära, et rakendus on ingliskeelne ja seetõttu on probleemi lahendamise ülesande juures vaja täiskasvanu abi, kes selle ülesande lapsele ära tõlgib. Väiksemate laste puhul võib osutuda vajalikuks täiskasvanu abi probleemülesande lahendamisel.

Ühe projekti jaoks võiks arvestada üks kuni poolteist tundi. Sageli soovitatakse roboteid ehitada paaris, sest siis areneb laste koostöö- ja suhtlemisoskus.

Mis edasi?

Nagu eespool mainitud, on rakenduses juhendid kaheksa* roboti ehitamiseks. (Tegelikult saab juurde osta 17 roboti ehitamise õpetuse, mis on mõeldud õpetajatele ja seal on ka juhised LEGO WeDo 2.0 robootikakomplekti kasutamiseks õppetöös, kuid arvan, et üksikkasutajal ei ole vajadust seda soetada.) Mis saab edasi, kui juhendi järgi on kõik robotid valmis ehitatud? Arvatavasti on selleks hetkeks lapsel kontrolleri ja andurite tööpõhimõte selge ning tekkinud arusaam, kuidas roboteid programmeerida. Seega ei olegi muud, kui oma loovus valla päästa ja ise roboteid välja mõtlema, ehitama ja programmeerima hakata. Lisaks LEGO WeDo 2.0 komplektis olevatele klotsidele võib kasutada kõiki teisi Lego klotse, mis kodus olemas on. Samuti on võimalik komplekti täiendada üksikute osadega, mis on müügil vastavates poodides.

* Tegelikult on Lego WeDo äpis rohkem roboteid, kuid ainult osal neist on olemas terviklik ehitamisõpetus (täiendatud 16. juuli 2019)
LEGO-WeDo-2.0-programmeerimine-Kristi-Proge-blog
LEGO WeDo 2.0 graafilistest plokkidest koostatud programm

Mida see lapsele annab?

LEGO WeDo 2.0 robootikakomplekt arendab lapse loovust, käelist tegevust, probleemide lahendamise oskust ja algoritmilist mõtlemist. Paraneb tehniline taiplikkus. Lapsed saavad teada, kuidas robotid töötavad ja tekitab neis huvi inseneriteaduste vastu. Samuti suureneb laste teadlikkus, milleks roboteid kasutatakse ja nad peaksid ka ise hakkama selles suunas mõtlema, milliste ülesannete jaoks roboteid veel kasutada saab. LEGO WeDo 2.0 komplekt võimaldab need ideed mänguliselt realiseerida. Kindlasti sobib robootikakomplekt võrdselt hästi tüdrukutele ja poistele.

Mis? robootikakomplekt LEGO WeDo 2.0
Vanus: 6-10 eluaastat
Rakenduse WeDo 2.0 LEGO® Education saab veebist tasuta alla laadida
Kust saab? Robomiku, Oomipood, Insplay, Klotsipood jt veebipoed
Hind: umbes 175€
Muu: rakendus on ingliskeelne

Jälgi KristiProget Facebookis.

Seotud postitused
LEGO Boost - ehita, programmeeri, mängi