9. aprill 2019

RoboOlümpia 2019 tutvustus

Kirjutan veidi lähemalt RoboOlümpiast, sest mul endal läks kodulehel oleva info läbitöötamisega omajagu aega ja ehk aitab allolev tutvustus kellelgi aega veidi kokku hoida.

RoboOlümpia_2019_Kristi_Proge_Blog

Mis on RoboOlümpia?

RoboOlümpia on veebipõhine ehk virtuaalne võistlus, mille korraldajaks on Insplay mänguasjade pood koostöös oma robomentoritega. Võistlus algas märtsi lõpus ja kestab kuni 28. aprillini (k.a.). 

Kellele on RoboOlümpia?

See mänguline ja lõbus võistlus sobib kõigile lastele vanuses 5 kuni 14 eluaastat. Osalemiseks tuleb moodustada kuni viieliikmeline meeskond ja samuti tuleb leida omale juhendaja. Juhendajaks võib olla õpetaja, huvijuht või lapsevanem.

Kuidas osaleda?

Osalemiseks vajad programmeeritavat robotit. Sobivateks robotiteks on Ozobot, Dash, Cue, Bolt, Sphero ja Bot-ide perekonna liikmed (Bee-Bot, Blue-Bot, Pro-Bot, InO-Bot).

RoboOlümpial osalemiseks tuleb lahendada ülesanne ehk missioon, mille leiab RoboOlümpia kodulehelt. Igal vanuseklassil on oma ülesannete kogumik, kust saab valida just oma robotile sobiva missiooni. Üldiselt on missioonideks robotile sobiva teeraja välja mõtlemine. Missiooni edukaks täitmiseks läheb vaja probleemilahendamisoskust, meeskonnas töötamise oskust, loovust ning ka käelist osavust radade joonistamisel ja kostüümide kujundamisel. Ülesande kirjeldus sisaldab ka punktisüsteemi, mille alusel missiooni täitmise edukust hinnatakse.

Missiooni keerukus sõltub natuke ka kasutatavast robotist. Mina vaatasin näiteks Ozoboti ülesannet ja see nõuab ikka omajagu mõttetööd. Seega on arusaadav, et igal meeskonnal on juhendaja, kes lastele ja noortele abiks on.

Ülesande lahenduse kohta tuleb koguda tõendusmaterjali, see veebi üles panna ja korraldajatele kättesaadavaks teha. Veelgi parem on see, kui roboti sooritust filmida ja oma videot sotsiaalmeedias jagada. Selle eest saab teenida lisapunkte. Missiooni täitmise edukust hindab iga meeskond ise.

Kui ülesanne on lahendatud ja sooritus salvestatud, alles siis täida registreerimisvorm, mille leiad samuti ürituse kodulehelt.

Auhinnad

Kuigi osalemine on juba pool võitu, on RoboOlümpia korraldaja koos toetajatega parimatele välja pannud auhinnad. Auhindadeks on nii robotid kui ka muud põnevat. Lähemalt saab auhindadega tutvuda siin. Võitjad tehakse teatavaks 6. mail.


Igatahes väga tore ettevõtmine Insplay poolt. Tundub, et minul mööduvad sel aastal lihavõtted mitte mune värvides, vaid RoboOlümpia missioone lahendades.


Jälgi KristiProget Facebookis.