12. veebruar 2019

Scratch 3.0 - mida on uut?

Scratch jõudis avalikkuse ette 2007. aastal. Kaksteist aastat hiljem, käesoleva aasta alguses, tuli ametlikult välja lastele mõeldud programmeerimiskeskkonna kolmas versioon - Scratch 3.0. Mida on uut ja mis on jäänud samamoodi selles populaarseimas graafilistest plokkidest programmide koostamise keskkonnas?

Välimus, spraidid ja taustad

Esimese asjana jääb silma, et Scratch 3.0 on saanud kaasaegse välimuse - kandilised nurgad on ümaraks lihvitud ja värvid on veidi rõõmsamad. Muutunud on ka lava, plokkide jms paigutus, aga kõik on jätkuvalt lihtsalt leitav.

Kuigi vanad spraidid ja taustad on alles, on lisandunud uusi. Parem valik on äärmiselt tore, sest kuigi tausta võib ka väljapoolt Scratchi valida, siis õiges suuruses pilti leida on paras väljakutse.

Scratch_3.0_kasutajaliides_Kristi_Proge_Blog
Scratch 3.0. Kuvatõmmis.

Plokid ja laiendused

Ka kõik vanad plokid, mida nüüd nimetatakse koodiks, on 2019. aasta Scratchis alles, kuigi mõned neist on läbinud värskenduskuuri. Näiteks stringidega töötamine on tehtud mugavamaks ning alamprogramme saab nüüd luua Minu Plokid sektsioonis.

Samuti on osa koodiplokke kolinud laienduste (Extensions) alla. Näiteks joonistamiseks vajalikud klotsid leiab nüüd just sealt.

Tõenäoliselt kõige lahedam ongi see, et uues Scratchis saab laienduste abil lisada koodiplokke, mis pakuvad mitmekesisemaid programmeerimisvõimalusi. Scratchi 3.0 ühildub laienduste kaudu Makey Makey, micro:biti, Lego Mindstorms EV3 ja Lego Education WeDo 2.0'ga. Lisaks on teksti kõneks muutmise, tõlkimise jt laiendused.

Scratch_3.0_laiendused_Kristi_Proge_Blog
Scratch 3.0 laiendused. Kuvatõmmis.

Veel uuendustest

'Klotsid', millest programm kokku pannakse, on Scratch 3.0-s suuremad, sest nüüd saab scratchida ka tahvelarvutis. Samuti pole Scratchi kasutamiseks enam vaja Flashi tänu HTMLi, CSSi ja Java-Scripti kasutamisele.

Uuenenud on ka Paint Editor, milles joonistamine on nüüd mugavam ning Sound Editor, mida on uues versioonis lihtsam kasutada ja heliefektide valik on laiem.

Kokkuvõtteks

Üldiselt on tegemist vana hea Scratchiga, mis on nüüd kaasaegsema välimusega, veelgi kasutajasõbralikum ja pakub natuke rohkem võimalusi. Nii et polegi muud, kui et võta lauaarvuti, läptop või tahvelarvuti ja hakka scratchima!


Jälgi KristiProget Facebookis.