28. märts 2018

TED Talk "How quantum physics can make encryption stronger"

Täie võimsusega kvantarvutit ei ole veel võimalik ehitada, aga nende loomisega tegeletakse aktiivselt ja arvatavasti juba mitte väga kauges tulevikus on meil olemas superarvutid, mille arvutusvõimsus ei ole isegi mitte natuke võrreldav tänapäevaste superarvutitega. Kvantarvutite reaalsuseks saamisega kaasneb oht andmete kaitsele, sest praegused kaitsesüsteemid on kvantarvuti poolt lihtsasti lahtimurtavad.

Oma TED kõnes räägibki Vikram Sharma sellest probleemist, selgitades kõigepealt James Bondi abil võimalikult lihtsalt ja piltlikult, kuidas andmeid krüpteeritakse ja dekrüpteeritakse ning miks praegune süsteem on haavatav. Seejärel selgitab ta sama James Bondi näite abil, kuidas kvanttehnoloogia abil, mida kasutatakse ka kvantarvutite väljatöötamiseks, on võimalik andmeid juba praegu paremini kaitsta.

Krüpteerimiseksperdi kõne on huvitav ja minu jaoks on selle suurimaks väärtuseks asjaolu, et ta oskab keerulise teema, milleks on andmete krüpteerimine, lihtsasti mõistetavaks teha. Vaatamata sellele on ilma eelnevate teadmisteta tema ideedest ja selgitusest raske aru saada, sest TED kõne "How quantum physics can make encryption stronger" on keskmisest keerulisem. Seega kui sind teema huvitab, loe eelnevalt oma emakeeles veidi kvantarvutite ja andmete krüpteerimise kohta ning alles siis kuula Vikram Sharma kõnet.