21. märts 2018

Kuidas veebikursusel lõpuni vastu pidada

veebikursus_MOOC_õppimine_Kristi_Proge_Blog
Veebikursusel saab õppida ka kohvikus. Foto: Terry Johnston

Aprilli keskpaigast alates on taas kõigil huvilistel võimalus osaleda Tartu Ülikooli kõige populaarsemal avatud ligipääsuga masskursusel ehk MOOCil "Programmeerimisest maalähedaselt". Mitmetel erinevatel põhjustel on interneti vahendusel õppimine raskem kui kontakttundide vormis õppimine. Olles nüüd läbinud kõik kolm Tartu Ülikooli programmeerimise veebikursust, otsustasin kirja panna need tegevused, mis aitasid minul need kursused edukalt lõpetada.

Leia kaasvõitleja

Kursuse lõpetamise tõenäosus on palju suurem, kui sul on sõber või tuttav, kes sinuga samal kursusel õpib. Nii saate üksteist julgustada, motiveerida ja aidata. Rasketel hetkedel on see väga oluline. Lisaks tekib väike võistlusmoment, et kui tema sellega hakkama saab, siis mina ei ole ju kehvem. Minul oli kõigil kolmel korral olemas hea tuttav (mitte samas isikus), kes minuga samal ajal samal kursusel programmeerimist õppis ja sellest oli just eespool mainitud põhjustel hästi palju abi.

Leia õppimiseks kindel aeg

Tark on paika panna kindel aeg, millal sa õppimisega tegeled ning see peab tõesti olema aeg, mil sul teisi kohustusi või kedagi segamas ei ole. See võimaldab sul keskenduda ainult ühele tegevusele ehk õppimisele. Nii saad teemasse korralikult ja rahulikult süveneda. Minul oli selleks ajaks nädalavahetus. Mõned korrad lükkus õppimine tööpäevadele ja siis oli palju raskem programmeerimisele keskenduda, sest aega oli vähem ning teised kohustused ja mõtted segasid, mis omakorda tähendas, et õppimine oli üsna ebaefektiivne.

Võta appi paber ja pliiats

MOOCid viiakse läbi internetis, mis tähendab, et õppematerjalid, ülesanded ja testid on kõik veebikeskkonnas. Selles olukorras võib ununeda, et mõnede probleemide lahendamiseks on mõistlik võtta appi paber ja pliiats. Need kaks vahendit aitavad probleemi ehk ülesannet visualiseerida, mis omakorda viib lähemale lahenduse leidmisele. Mina kasutasin paberit ja pliiatsit ka siis, kui mõni teema õppematerjalis veidi segaseks jäi. Näiteks visualiseerisin nende eelmiste sajandite vahendite abil mõnede programmide tööd ja see tõesti aitas teemast paremini aru saada.

Ole positiivne

Usu endasse. Ära anna alla. Ole kannatlik. Vahel kui sul on tunne, et ei suudagi ülesannet ära lahendada, siis tuleta omale meelde, et igale probleemile on olemas lahendus, pead selle lihtsalt üles leidma. Mina tuletasin omale meelde sedagi, et kõik eelmised ülesanded sain lahendatud, järelikult saan ka selle.

Hommik on õhtust targem

Kui juhe kokku jookseb, siis võta pikem paus ja tegele millegi muuga (näiteks mine niida muru) või maga öö ära ja seejärel proovi uuesti. Isegi kui sa aktiivselt probleemile ei mõtle, püüab su aju ikkagi n-ö passiivselt lahendust leida. See on üks põhjus, miks mõne aja möödudes on ülesannet lihtsam lahendada, kui lahenduse kallal pikalt ilma pausideta töötades.

Motivatsioon

Lõpetuseks lisan veel seda, et minu üles loetud võtted või ükskõik kelle teise nõuanded on kasutud, kui sul endal puudub motivatsioon kursuse läbimiseks. Seega on number üks tegevus leida põhjus, miks on sinu jaoks oluline see kursus läbida. See motiveeriv põhjus ei pea olema midagi sügavat (nt naabrimehest mitte kehvem olemine sobib ka), peaasi, et see aitab sul rasketel hetkedel vastu pidada.



Jälgi KristiProget Facebookis