13. detsember 2016

Raamat "Tere, Ruby!"

Raamat-Tere Ruby-Kristi Proge Blog
Soome lastekirjaniku ja programmeerija Linda Liukase raamat "Tere, Ruby!" õpetab lastele vanuses 5-8 algoritmilist mõtlemist. Tegemist on Eesti raamatupoodide selle aasta ühe populaarsema lasteraamatuga.

Raamatu tutvustus kirjastuse Hea Lugu kodulehel:

Raamatu autori Linda Liukase arvates kuulub programmeerimine kahekümne esimese sajandi kirjaoskuse hulka ja koodikirjutamise algtõdede teadmine on peatselt vältimatu. 


Saa tuttavaks Rubyga – väikese tüdrukuga, kellel on tohutu kujutlusvõime. Ruby maailmas on kõik võimalik, kui ta midagi nõuks võtab. Läbi kaasahaarava jutustuse avanevad programmeerimise algtõed, arvutid ja koodid lõbusal ja looval moel. Iga peatüki juurde lisatud tegevuste abil saavad tulevased väikesed koodikirjutajad oma kujutlusvõime põnevalt tööle panna. Väikese Ruby maailmas tasub kindlasti seigelda nii lastel kui täiskasvanutel – see on värviline, põnev, täis uusi mõtteid ja sõpru.


Raamat koosneb kahest osast: jutustus Ruby seiklustest aaretejahil ning ülesanded programmeeriva mõtlemise arendamiseks. Raamat ja selle illustratsioonid näevad välja sama rõõmsad ja positiivsed nagu on selle autor. Jutustus õpetab probleemilahendamisoskust. Mina ootasin kaashaaravamalt kirjutatud lugu, ka süžee tundub kiirustatud. Samas koolieelikust poisile meeldis lugu väga, kuid talle meeldivad meeletult ka kalliskivid ja just nende otsimisega Ruby tegelebki. Täiskasvanud lugejale toob kindlasti naeratuse näole teksti sisse peidetud viited päris elule, näiteks targad pingviinid, kes suhtlevad lühikeste lausetega või mänguhimulised, paindlikud ja kiired robotid, kellele meeldivad pingviinid.

Raamatu väärtuslikum osa on töövihik ülesannetega. Ülesanded on piisavalt lihtsad, selged ning seotud loogilise mõtlemise ja programmeerimisel vaja minevate oskustega. Iga peatüki kohta on teatud ülesanded, mis on seotud peatükis kirjeldatud tegevustega. Siiski ei järgne ülesanded igale peatükile, vaid on eraldi osana raamatu lõpus. Olen kindel, et lastele on töövihiku osas olevate ülesannete lahendamine põnev, kuid kindlasti peaksid ema-isa neid seejuures vajadusel juhendama, nagu on kirjas ka raamatu sissejuhatuses. 

"Tere, Ruby!" sobib hästi ka algkooli tundidesse ning võimaldab lõimida eesti keelt ja matemaatikat.

Lisategevused, mille juhendid on küll inglise keeles, leiab Hello, Ruby! kodulehelt helloruby.com.

Linda Liukas "Tere, Ruby!" (2016), 112 lk
Kirjastus Hea Lugu
Hind alates 15 eurost.


Jälgi KristiProget Facebookis.