5. juuni 2019

Väljakutse 2019: arvutivaba programmeerimine

arvutita_programmeerimine_coding_unplugged_Kristi_Proge_Blog
Tõmba suvel juhe seinast välja. Foto: Paul De Los Reyes (Flickr)

Nagu kahel eelmisel suvel, siis esitan selgi aastal omale väljakutse. Seekord olen teemaks valinud arvutivaba programmeerimise, mis inglise keeles on computer science unplugged või unplugged coding.

Arvutivaba programmeerimise puhul on tegemist algoritmilist ja programmeerivat mõtlemist arendavate tegevustega, milleks ei lähe vaja arvutit. Sageli programmeeritakse hoopis teist inimest või lahendatakse ülesandeid töölehtel või mängitakse (laua)mängu. Arvutivaba programmeerimine on esimene samm programmeerimise õppimisel ja need tegevused sobivad igas vanuses õppuritele.

Internetis ringi tuuseldades leiab päris mitmeid arvutivaba programmeerimise tegevusi, kuid need on peamiselt ingliskeelsed. Ega mul ei olegi väljakutses plaanis hakata jalgratast leiutama, vaid juba olemasolevaid tegevusi eestipärastada, kuigi osa neist on vaid inspireeritud endal nähtud-kogetud tegevustest. Samuti püüan valida just sellised tegevused, mis sobivad võrselt hästi kooli ja koju. Teisiõnu sobivad need nii lapsevanematele lastega kodus toimetamiseks kui ka õpetajale koolitunnis kasutamiseks.

Kui soovid juba praegu tutvuda mõnede arvutivaba programmeerimise ülesannetega, siis vaata nii minu ja ka laste ühe lemmikraamatu "Tere, Ruby" töövihiku osa. Seal on arvutivabad ülesanded, mis aitavad arendada lapse algoritmilist mõtlemist. Siiski on arvutita programmeerimise ülesannete valik palju laiem ja minu suvi 2019 väljakutse eesmärk ongi erinevat tüüpi ülesandeid tutvustada.

Esimene arvutivaba tegevuse postitus ilmub enne jaanipäeva.


Jälgi KristiProget ka Facebookis.