1. oktoober 2018

Programmeerimisnädala Code Week eri. Kahendkood ja kodeerimine

Programmeerimisnädal Code Week 2018 toimub sellelgi aastal ja oktoobrikuus nagu ikka. Selle üritusega seoses kirjutan rubriigis "Programmeerimisnädala Code Week eri" tegevustest, mida võib selle nädala raames laste ja noortega läbi viia. Kõik tegevused sobivad programmeerimise tutvustamiseks ka väljaspool KoodiNädalat.

Tänases postituses kirjeldan arvutita programmeerimist, mis tutvustab õpilastele, kuidas arvutid informatsiooni vastu võtavad, edastavad ja säilitavad ehk tegevuse keskmes on kahendkood ning informatsiooni kodeerimine ja dekodeerimine.

kahendkood_binaarkood_CodeWeek_Kristi_Proge_Blog
Kahendkood. Foto: pixabay

Mis on kahendkood ja kodeerimine?

Kui informatsioon edastatakse kahe sümboli abil, siis nimetatakse seda kahendkoodiks ehk binaarkoodiks. Binaarkoode on kasutatud aastasadu. Näiteks morse (morsekood, morse tähestik), mis kasutab info edastamiseks pikki ja lühikesi signaale, on kahendkood. Ka pimedate kiri ehk Braille kiri kasutab kahendkoodi, sest selles kasutatakse paberist välja pressitud ja pressimata punkte. Tänapäeval on tõenäoliselt levinuim kahendkoodi kasutusala arvutiteadus (informaatika), kuna arvutid kasutavad info edastamiseks, vastuvõtmiseks ja säilitamiseks nulle ja ühtesid ehk kahte sümbolit.

Kui trükid arvutisse sõnu ehk teksti, siis muudetakse iga täht nullide ja ühtede abil arvutile arusaadavaks koodiks. Seda tegevust nimetatakse kodeerimiseks. Nagu tabelist näha, siis iga üksik täht ja number koosneb kaheksast sümbolist. Arvutiteaduses nimetatakse seda 8-bitiseks koodiühikuks. 8 bitti võrdub ühe baidiga. Vastupidist olukorda, kus binaarkood muudetakse tagasi tekstiks, nimetatakse dekodeerimiseks. Näiteks iga kord kui suhtled sõpradega Facebook Messengeris toimub nii sõnumite kodeerimine kui dekodeerimine. Sinu sisestatud tekst muudetakse ehk kodeeritakse ühtedeks ja nullideks, need salvestatakse arvuti muutmällu ja teksti kuvamiseks ekraanile muudetakse binaarkood tagasi tekstiks ehk leiab aset dekodeerimine.

Tähed_numbrid_sümbolid_kahendkoodis_Kristi_Proge_Blog
Tähed, numbrid ja sümbolid kahendkoodis.

Tegevusi kahendkoodiga

  • Kirjuta oma nimi kahendkoodis.
  • Kahendkoodis kirjutatud sõnade või teksti (nt töölehel) dekodeerimine.
  • Tähtede dekodeerimine ja nendest sõna moodustamine, pannes tähed õigesse järjekorda.
  • Tehted, milles arvud on kirjutatud kahendkoodis, nt 00110001 + 00110111 = ..... (vastus on 8, sest 1 + 7 = 8).
  • Valmista käevõru, millele on kirjutatud sinu nimi või mingi sõnum kahendkoodis. 

Nende tegevuste ettevalmistamisel on abiks kahendkoodi tõlkija, mille leiab siit.
Eesti tähestiku kahendkoodis leiab siit.

Kasutatud materjalid

Write your name in binary code
Tekstiandemete kodeerimine

Jälgi KristiProget Facebookis.

Samal teemal