24. veebruar 2017

Nädala nopped

Foto: Jack Qiao
  • Ants Sild: heal lapsel mitu nime ehk vajame analüüsivõimelisi IT rakendamise spetsialiste. Artikli näol on peamiselt tegemist kommentaariga Postimehes varem ilmunud arvamusartiklitele programmeerimise õppimise ja õpetamise teemadel, aga alati on hea lugeda mitme inimese arvamust samal teemal.
  • Ümberõppeprogramm „Vali IT!“, mille pilootprojekt algas selle aasta jaanuaris, kuid nüüd on avatud registreerumine sügis 2017 algavasse põhiprogrammi. Programmist endast. "Vali IT!" on täiskasvanute ümberõppeprogramm, mille eesmärgiks on anda osalejatele tarkvaraarendaja algoskused. Programmis osalejad läbivad 6-nädalase täismahus õppe (5 päeva nädalas, kuni 8 tundi päevas). Sellele järgneb 8-nädalane (40 tööpäeva, kuni 8 tundi päevas) praktika ettevõtetes. Rohkem infot ja kandideerimise avaldus "Vali IT!" veebilehelt siit.
  • Kui satud enne 15. maid Lõuna-Saksamaale või Põhja-Šveitsi, siis miks mitte külastada Vitra Disainimuuseumit (Vitra Design Museum), kus on avatud näitus "Hello, Robot", mis uurib inimeste ja intelligentsete masinate vahelisi suhteid. Eksponaate on üle 200, nende hulgas robot R2D2 Star Wars'ist, Sony robot-koer Aibo, kirjutav robot-käsi Manifest, nutikas diivan ja robotite poolt valmistatud paviljon. Näituseruumid on jagatud teemadeks küsimuste abil näiteks "Oled sa kunagi kohanud robotit?" või "Kas sa usaldad roboteid?" või "Kas sa usud asjade surma ja taassündi?". Saksamaalt suundub näitus edasi Viini Austrias ja Genti Belgias. Pilte näitusest saab näha ja näituse kohta lähemalt lugeda muuseumi veebilehelt ja veebiajakirjast Dezeen
  • Eelmise nädala lõpus toimus New York Toy Fair, mis on mänguasjade mess. Selles inglisekeelses artiklis on ülevaade trendidest ja 13 mänguasjast, peamiselt robootika ja tehnoloogiaga seotud, mida messil tutvustati.
  • New York'i kunstigalerii MoMA PS1 sisehoovi katus valmistatakse sel suvel robotite kootud nutikast kangast. Kangas kogub päevasel ajal päikeseenergiat, mida kasutatakse õhtusel ajal valguse tootmiseks. Vaata pilte ja loe lähemalt siit (artikkel on inglise keeles). 
  • Eelmise teemaga (robot knitting) seoses. Lühikest videot sellest, kuidas robot lõngast valmisriide koob, vaata siit.
  • Tallinna Keskraamatukogu kutsub 8-11-aastaseid lapsi robootikaringi.
  • Toimusid üle-eestilise informaatikavõistluste finaalid. Selgusid ka parimad programmeerijad. Võistluse ülesanded ja näidislahendused leiab eio.ut.ee