23. mai 2019

Scratch Jr - progammeerimine kõige noorematele

Scratch on vaata et algajatele programmeerimise õpetamise sünonüüm. Scratch Jr on saanud palju vähem tähelepanu (kaasa arvatud selles blogis), kuid nüüd võib see tänu toetavatele õppematerjalidele muutuda. Kõigest lähemalt allpool.


Scratch_Jr_tutvustus_Kristi_Proge_Blog
Scratch Jr tutvustab programmeerimist kõige noorematele. Kuvatõmmis

Veidi ajaloost

Scratch Jr on hariduslik programmeerimiskeel ja populaarse Scratchi noorem sugulane. Kui Scratchi esimene avalik versioon tuli välja 2007. aastal, siis Juunior alles 2014. aastal ja ainult iPadidele. Aasta hiljem sai Scratch Juunoriga rakendusi luua Androidi seadmetes ja veel aasta hiljem ka Chromebookides.

Scratch Jr sünd oli ajendatud tema vanema sugulase edust. Kuid kui viimane oli suunatud kooliõpilastele, siis Juunior sobib 5-7-aastastele lastele, kes ei oska veel hästi lugeda.

Scratch Jr

Scratch Jr loodi selleks, et tutvustada programmeerimist kõige noorematele. Nagu juba eespool mainitud, siis Juuniori sihtgrupp on eelkooliealised, kuid minu kogemuse põhjal sobib see hästi ka 1. ja 2. klassi õpilastele.

Kasutades nutiseadet saavad lapsed luua oma mänge ja animatsioone. Nende loomiseks kasutatakse peamiselt tekstivabasid graafilisi plokke, mis astetatakse üksteise järele. See on eelkooliealise lapse jaoks piisavalt lihtne ja loogiline. Plokkide abil pannakse tegelased liikuma, hüppama, tantsima ja laulma. Lapsed saavad ka oma häält salvestada ja seda rakenduses kasutada. See tegevus pakub lastele palju lõbu.

Scratch_Jr_juhend_Kristi_Proge_Blog
Näide õppematerjalist Scratch Jr kodulehel. Kuvatõmmis

Scratch Jr õppematerjalid

Kuigi Scratch Jr on suunatud eelkooliealistele lastele, ei tähenda see, et lapsed oskavad seal üksi toimetada. Täiskasvanu poolt juhendamine on vajalik. Õnneks on Scratch Jr kodulehel nüüd juhendid Scratch Jr projektide loomiseks.

Pean tunnistama, et olin ise mõned aastad tagasi Scratch Juuniorit esimest korda näppides üsna nõutu, et mida selle rakendusega peale hakata (oli mul ju all kogemus Scratchiga, mille rohketest võimalustest oli mul üsna hea ülevaade). Kuid kui nüüd avastasin, et Juuniori arendajad on vahepealse aja jooksul loonud õppematerjalid, läksid mu silmad särama. Tänu neile on nii õpetaja kui ka lapsevanema elu palju lihtsam. Juhendid on küll võõrkeeles (eesti keelt hetkel valikus ei ole), kuid tekstilist osa on väga vähe ja kõik tegevused on näitlikustades selgeks tehtud. Nii et keeleoskuse puudumine ei saa kindlasti takistuseks.

Scratch Jr meeskond on loonud kõik eeldused selleks, et eelkooliealistele lastele programmeerimist tutvustada. Nii et kui kooli lõpp on lähedal ja hinded juba välja pandud, siis miks mitte luua algklassi õpilastega mõni vahva rakendus Scratch Juunioris. Või kui suvepuhkuse ajal on ilm vihmane, siis Scratch Jr äpp pakub tubast ühistegevust lastele ja nende vanematele.

Scratch Jr äpp ja selle juurde kuuluvad õppematerjalid on tasuta. Scratch Jr kodulehe aadress on www.scratchjr.org.

Jälgi KristiProget Facebookis.