24. august 2017

TED Talk "The era of blind faith in big data must end"

Vaatasin just Cathy O'Neil'i veidi emotsioonaalset TED kõnet "The era of blind faith in big data must end". Kuna kõneleja asus kohe n-ö asja kallale ilma ennast ega oma tööd tutvustamast, siis teemaga kohanemine võttis veidi aega, aga muidu mulle kõne meeldis ja avardas silmaringi, sest keskendus tehisintelligentsete algoritmide varjupoolele.

Cathy O'Neil on matemaatik ja andmeteadlane (data scientist), kes oma TED kõnes toob välja puudused ja ohud, mis kaasnevad sellega, kui suurandmeid (big data) kasutatakse algoritmide loomiseks pimesi. Käsitletavat teemat silmas pidades on hea, kui enne TED kõne vaatamist on veidi aimu, mis on algoritm, suurandmed ja kuidas suurandmete abil tehisintellekti treenitakse.

Mul puuduvad teadmised, kui levinud on inimese eest otsuseid tegevad algoritmid Eestis, aga Cathy O'Neil'i kõnest selgub, et USA-s kasutatakse neid palju, näiteks töötajate valimisel, laenu andmisel, kohtusüsteemis jne. Ekslikult arvatakse, et algoritmide kasutamine teeb otsustusprotsessi objektiivsemaks. Tõde on vastupidine. Kõneleja läheb isegi nii kaugele, et nimetab selliseid algoritme "matehävitusrelvadeks" (weapons of math destruction). Cathy O'Neil selgitab, miks algoritmide tehtud otsused on kallutatud ja kõne lõpupoole pakub välja mõtted, kuidas tuleks suurandmeid kasutada, et nende abil tehtud otsused oleksid objektiivsed.


Seotud postitused
TED Talk "How I'm fighting bias in algorithms"