25. detsember 2016

Nädala nopped

Lego EV3 31313 Santa+Sleigh by David Luders
  • Postimehe arvamusküljel kirjutab naine naistest IT-s.
  • FIRST LEGO League Eesti võistlusel osaleb üle 800 võistleja.
  • TED Ed videoloeng Is there a limit to technological progress? on keskmisest keerulisema teemaarendusega ja sõnavaraga, kuid huvitav ja hariv 5 minutit teemal, kas tehnoloogia areng kunagi peatub.
  • Tulevikus võivad inimesi päästma hakata nutilutikad - see idee on huvitav seetõttu. et päris lutikate külge kinnitatakse programmeeritav emaplaat, misjärel see kombo saadetakse rusudesse inimesi otsima.
  • Tõenäoliselt oled lugenud uudiseid selle kohta, kuidas masinad ja robotid teevad peagi ära suurema osa tööst ja seetõttu töökohtade arv väheneb. Oled ehk lugenud, kuidas tulevikus ei jätku enam kõigile tööd ja need töökohad, mis saavad olema, nõuavad nutikust, loovust, probleemilahendamisoskust jt 21. sajandi oskusi. Minu seisukoht selles teemas on ikka olnud, et kõigile jätkub tööd ka tulevikus. Muidugi ei oska ma ennustada, millised need töökohad on, aga tööpuuduse pärast ma ei muretse. Ja mul on mõttekaaslasi. Oma TED Talkis Why are there still so many jobs? arutlebki ökonomist David Autor sellel teemal ja selgitab, miks vaatamata tehnoloogia arengule ning inimeste asendamisele masinate-robotidega on meil jätkuvalt piisavalt töökohti tänapäeval ja ka tulevikus.
  • Mark Zuckerberg arendas tehisintellekti, mis juhib tema kodu.
  • Hakkasin vaatama seriaali Mr. Robot, milles peategelane Elliot Alderson, kes kannatab nii ärevushäire kui depressiooni all, töötab päeval programmeerijana ja öösel häkkerina. See draama-triller ei sobi lastele, aga suurematele peaks piisavalt pinget ja põnevust pakkuma. Pilootosa meeldis mulle väga, järgmiste episoodide suhtes on hetkel vastakad tunded.